Ziridava Studia Archaeologica (ISSN 2392–8786), editată de Complexul Muzeal Arad, este o revistă de arheologie, care continuă vechea publicație Ziridava. Trebuie precizat că Ziridava Studia Archaeologica este o revistă cu frecvență anuală și apare în luna decembrie a fiecărui an.
Revista își propune să publice studii cu privire la arheologia Bazinului Carpatic, dar și a regiunilor învecinate. De aceea se dorește ca Ziridava Studia Archaeologica să reprezinte, în primul rând, o revistă cu impact regional. Unul dintre scopurile principale ale acestui demers științific este publicarea materialului arheologic, dar și a cercetărilor mai vechi, rămase nepublicate sau a noilor cercetări. În același timp încurajăm și susținem publicarea unor studii de sinteză sau a unor abordări moderne în arheologie.
Primul număr al revistei Ziridava a apărut în 1967, iar de atunci și până în 2010 au fost editate 25 de numere. Această revistă a publicat studii din varii domenii precum arheologie, istorie, istoria artei, muzeologie sau etnografie. Cu timpul din conglomeratul Ziridava s-au desprins reviste specializate, precum Armonii Naturale (din 1996), Zărandul (din 1999), Studii și comunicări (din 1992). O ultimă etapă din acest proces firesc de specializare editorială o reprezintă publicarea separată a unei reviste de arheologie, Ziridava Studia Archaeologica. Deoarece în literatura de specialitate arheologică revista Ziridava a fost corelată cu instituția Complexului Muzeal Arad, dar și datorită faptului că numeroase cercetări arheologice întreprinse în special în zona Mureșului de Jos au fost publicate în anuarul arădean, colegiul editorial a decis ca numele revistei să fie păstrat. Totodată pentru a nu rupe tradiția și a nu da uitării eforturile vechiului colegiu editorial al revistei, am decis ca numerotarea viitoarelor volume să continue cu numărul 26 (Ziridava Studia Archaeologica 26, 2012).

Redactor șef:
Peter Hügel

Secretari de redacție:
Florin Mărginean
Victor Sava

Comitetul științific

Marin Cârciumaru
Universitatea Valahia, Târgoviște 
România

Sorin Cociş
Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Cluj-Napoca
România
 
Florin Gogâltan
Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Cluj-Napoca
România

Sabin Adrian Luca
Universitatea Lucian Blaga, Sibiu 
România

Valérian Kulcsár
Universitatea din Szeged
Ungaria

John O'Shea
Universitatea din Michigan
SUA

Karl Zeno Pinter
Universitatea Lucian Blaga, Sibiu 
România 

Ioan Stanciu
Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Cluj-Napoca
România
 
Imre Szatmári
Muzeul Mihály Munkácsy, Békéscsaba
Ungaria

Miklos Takács
Institutul de Arheologie al Academiei de Științe a Ungariei, Budapesta
Ungaria

 
 
 

 

Ziridava Studia Archaeologica
este o publicație a Complexului Muzeal Arad